Jdi na obsah Jdi na menu
 


GOTU KOLA

24. 11. 2012

gotu.jpg

Gotu kola posiluje nervovou soustavu, léčí rány, vyžehluje vrásky, prodlužuje život...

Půvabná trvalka gotu kola neboli pupečník asijský patří mezi nejvýznamnější léčivé rostliny na světě. Její pozitivní účinky na nervovou soustavu znali už před staletími himalájští jogíni, kteří odvar z listů popíjeli před meditací. Gotu kola ale toho umí mnohem víc. Když si ji vypěstujete doma v květináči, získáte rázem nikoliv lékárničku, ale hned celou obří lékárnu, která vám pomůže při spoustě zdravotních potíží…

Až zázračné léčivé schopnosti gotu koly poznali obyvatelé Asie už před několika tisíci lety. Je například součástí indické ajurvédy. V Číně, Vietnamu nebo na Srí Lance měla vždy pověst omlazujícího a život prodlužujícího prostředku, což v současnosti potvrdily moderní vědecké výzkumy. Působí blahodárně jak vnitřně, tak i na pokožku.

Posiluje psychiku, hojí rány, likviduje vrásky i celulitidu

Nejznámější je asi vliv pupečníku na centrální i periferní nervovou soustavu. Posiluje paměť a zlepšuje schopnost soustředit se a učit se. Jogíni pijí odvar pro vyvážení činnosti levé a pravé hemisféry mozku. Zmírňuje bolesti hlavy, uklidňuje nervy, pomáhá také při nespavosti a tlumí stres. Snižuje únavu a depresivní nálady.

Gotu kola ale také blahodárně působí na krevní oběh. Prokrvuje mozek, zabraňuje usazování cholesterolu v cévách, vzniku a rozvoji křečových žil. Má také protizánětlivé účinky, léčí revmatizmus, cirhózu jater nebo astma.

Při vnějším užívání je tato rostlina skvělým pomocníkem v boji proti vráskám a celulitidě. Zvyšuje totiž pružnost kůže. Stejně tak dobře ji můžete využít k léčení ran a popálenin, kožních vředů nebo aftů.

Vnitřně se gotu kola používá jako nálev (2 lžičky sušených listů na 1 šálek), doporučená denní dávka je 5 – 15 gramů. Vyzkoušet můžete i přidání čerstvých listů do salátů i pokrmů. Ve specializovaných obchodech nabízejí také tinkturu nebo tablety.

Jak gotu kolu pěstovat?

Sazenice koupíte v mnoha zahradnictvích, Pupečník není mrazuvzdorný a proto se v našich podmínkách pěstuje jako pokojová nebo přenosná rostlina. Jako substrát postačí klasický zahradnický substrát. Přihnojovat můžete jakýmkoliv kapalným univerzálním hnojivem. Zálivku vyžaduje zejména v letním období bohatouv Asii se vyskytuje především v bažinatých oblastech), na zimu ji omezte v závislosti na teplotě. Ta by neměla klesnout pod 10°C. Nejlepší je pěstovat gotu goju v závěsném květináči nebo truhlíku.