Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrkev jako lék

 

 

 

 

 

carota.jpgMrkvová káva na vysoký krevní tlak

Postrouhat mrkev nahrubo, dát na plech a péci při otevřené troubě, spíše sušíme. Až mrkev nabude zlatavé barvy, zavřít asi na 5 minut troubu, aby mrkev mírně zhnědla. Potom pomeleme na kávomlýnku. Potom na čajovou lžičku mrkvové kávy dáme na špičku nože skořice. Toto je dávka na sklenici vařící vody. I při vysokém krevním tlaku tato káva pomáhá. Pacientka pocítila zlepšení stavu asi po šesti týdnech. Tlak se zlepšil.

Mrkvový čaj na vysoký krevní tlak

Dělá se stejně, jen se to zhruba umele. Přidává se do toho pomletý hřebíček. Působí to také na vysoký krevní tlak.

Mrkvová semena

1 čl  zalít sklenicí vařící vody a pijeme po jedné čtvrtině sklenice 4x za den. To v průběhu jednoho až dvou týdnů.

Názor odborníka

Říká se, že od mrkve je více krve a je to pravda. Když se ženy dostanou do nemocnice kvůli nízké hladině hemoglobinu a chtějí se brzy dostat domů, nechávají si do nemocnice nosit šťávu z mrkve, červené řepy a z granátových jablek. Výsledky se dostavují velmi rychle. Sám pan Arsenin po sportovní činnosti pije šťávu z mrkve, petržele a celeru. Nejprve si dá horkou koupel, v níž se vypotí a potom pije tuto šťávu. Nebo jde do parní lázně, tam se potí a při tom pije tuto šťávu. Večer jde spát bez večeře a ráno má o 1 kg méně.

Nápoj na zvýšení imunity

Šípky, mrkev a černý rybíz. Všeho stejný díl – po 1 pl. Černý rybíz může být mražený, čerstvý, sušený  nebo zavařený. Šípky je lépe podrtit. Černý rybíz obsahem svých látek je možno přirovnat k žeň-šeni. Zalijeme sklenicí vařící vody. Mrkev musí být najemno postrouhaná. Je v ní mnoho éterických olejů a extraktivních látek. Má-li člověk choroby trávicího traktu, je dobré používat mrkev vařenou. Nejlépe je mrkev vařit na páře. Při 70 stupních Celsia se ničí vitamín C. Při nižší i při vyšší teplotě se vit. C ničí méně. Proto bychom měli zeleninu vždy dávat do vařící vody. Vitamín A obsažený v mrkvi zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů. Ale při hypervitaminóze vitamínem A mohou vlasy vypadávat, nehty se lámat atd. Tuto směs necháme stát v termosce 2 – 3 hodiny. Scedíme a pijeme.

Mrkev a peníze (pro obveselení)

Aby se držely člověka peníze, přidávat do jídla mrkev nakrájenou na kolečka. mrkev-kolecka.jpg

Ryba s mrkví

Dát vrstvu mrkve, vrstvu rybího masa, opět vrstvu mrkve a zapéct.

Mrkvová šťáva pomáhá zraku a při bronchitidě

Půl sklenice mrkvové šťávy a stejné množství horkého mléka, 1 pl medu. Velmi účinné a chutné. Nechat to odstát 4 – 5 hodin.

Kloktadlo

Mrkvová šťáva a stejný díl vody. mrkev7.jpg

Při rýmě

3 díly mrkvové šťávy, 3 díly rostlinného oleje, česneková šťáva – jeden díl. To nechat odstát 2 – 3 dny. Procedit a do každé nosní dírky kápnout 2 – 3 kapky.

Při bolestech v krku

Obklad z nahrubo nastrouhané mrkve na gázu a zabalit tím hrdlo. Potom pergamenový papír a zabalit na 2 – 3 hod. teplou šálou.  Mrkev doslova vyschne. V začátku takto ošetřené onemocnění zmizí za 2 – 3 dny. Zároveň to pomáhá při zvětšené štítné žláze.  Pacientka obklady léčila hrdlo a zatím se vyléčila i zvětšená štítná žláza. Lékařka se ptala, co pacientka dělala a usoudila, že díky karotenu se skutečně štítná žláza mohla vyléčit.

Kosmetické prostředky z mrkve

Do krémů přidat 2 – 3 kapky mrkvové šťávy. Karoten se dobře vstřebává díky tukům v krémech.

Maska

Najemno postrouhat mrkev – 3 kusy, přidat vařenou bramboru, 1 žloutek, několik kapek olivového oleje. Smíchat, nanést na obličej, krk a dekolt, i na hřbety rukou. Ležet 15 – 20 minut.

Maska

1 mrkev najemno nastrouhat, 1 čl medu, 1 čl škrobu, 1 žloutek, 1 pl oleje. Nanést na ruce i na nehty. 15 – 20 minut nechat. Možno použít i na obličej.

Názor lékařky kosmetičkymrkev4.jpg

Je tu betakaroten, z něhož se tvoří vit. A, dále je v mrkvi obsažen vit. E. To omlazuje kůži, zlepšuje barvu obličeje, hojí rány.

Maska pro každý typ kůže

Modrou hlínu, do ní přidáme mrkvovou šťávu tak, aby to byla konsistence kysané smetany. Možno přidat rostlinný olej. Držet na obličeji 15 – 20 min. Dělat jednou až dvakrát týdně. Hlína zaschne. Omýt teplou, potom studenou vodou. Hlína je výborný sorbent a je bohatá na minerály. Mrkev obnovuje kvalitu kůže.

Mrkev léčí srdečně cévní choroby a hnisavé rány

Mrkev léčí i srdečně cévní choroby a má značné antiseptické účinky. Po zranění ruky rána  začala hnisat: 1 mrkev postrouhat nahrubo, 100 g sušeného nebo čerstvého jitrocele, smíchat, 30 g rybího tuku, 1 čl medu. Smíchat. Na gázu navrstvit a dělat na tři hodiny obklady. Otok do druhého dne zmizel a třetí den už rána byla zatažená.

 

Na jaře džem z mrkve proti avitaminóze

1kg mrkve nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme 1 a půl sklenice vody, povaříme, necháme zchladnout, přimícháme půl kg medu, několik dílků citrónu, smícháme, necháme odstát. Jíme proti avitaminóze.

Energetický koktejl

1 pl celeru postrouhat, 1 pl postrouhané mrkve, stejné množství postrouhaného jablka i s kůží, to zalít kefírem nebo jogurtem. Smícháme a pijeme.  Je to rada baletky pro udržení štíhlé linie a pro získání energie.

Lékař fytoterapeut komentuje

Mrkev obsahuje vitamíny, minerály, organické soli, kalium, kalcium, fosfor, železo, jód, mangan, zvyšuje imunitu, je žlučopudná. Jedna třetina větší mrkve denně nám zajistí denní potřebu vitamínu A. Ten je prevencí proti infarktu, mozkové mrtvici, proti onkologickým chorobám, působí antisepticky, zpevňuje dásně a zuby, desinfikuje ústní dutinu. Kapat do nosu při rýmě mrkvovou šťávu. Ta léčí také zrak. Zlepšuje strukturu cév v očích.

Profylaxe nachlazení, normalizace hormonálního stavu ženy, odvádění přebytečné vody z těla

Listy jahod, lipový květ,maliní, všeho stejné díly, smíchat. Malina je čistě ženská bylina. Od každé ingredience špetku, zalijeme horkým mlékem (1 sklenicí). Necháme odstát do přijatelné teploty. Potom scedíme a přidáme mrkvovou šťávu. Zvyšuje to imunitu, podporuje tvorbu žluči, pomáhá při cholecystitídě, zlepšuje motoriku střev, uklidňuje. Toto použít např. na svačinu.

Mrkvová naťmrkev-nat.jpg

Pomáhá zhubnout a snížit chuť k jídlu, zároveň je to vitamínový prostředek:

Můžeme ji přidávat do kaší a poléve. Výborná je jako malá příloha k hlavnímu jídlu: osmahneme ji na oleji a přidáme trochu sójové omáčky.

Problémy s cévami

2 pl pokrájené mrkvové natě zalít půl litrem vařící vody a nechat stát  8 – 10 hodin. Potom brát tuto směs po 1 třetině sklenice 4x – 5x za den. Brát měsíc. Pomáhá to.

Angína

200g mrkvové šťávy smíchat s 200 g vody a 1 čl medu. Kloktat tím. Za dva dny choroba zmizí.

Koktejl „Jasné oči“

2 mrkve najemno nastrouhat, pomačkat půl sklenice borůvek, smíchat se třemi lžícemi kysané smetany. Denně to brát 3x, vypít půl  sklenice denně po dobu asi půl roku.

 

 

Mrkev a kyselé mléko na pálení žáhy

Kouskem mrkve, kterou nastrouháte a sníte

s kyselým mlékem

 

Mrkev a řepa na pálení žáhy

Žaludeční šťávy neutralizuje mrkev a červená řepa (i džusy z nich).

Mrkev na hemeroidy

Mrkev a dubová kůra. Prostě si nastrouháte mrkvičku, dáte na gázu a vždy po vyprázdnění

a umytí přiložíte na konečník asi tak na hodinku. Ale můžete pochopitelně, kdykoli se vám zachce. Navíc si uděláte třikrát v týdnu sedací koupel z dubové kůry. Vypadá to sice divoce, ale pomáhá to. A to je hlavní

Mrkev na popraskanou kůži a bradavky

Ze dvou nastrouhaných mrkví, vylisujeme šťávu. Omýváme postižená místa.

Mrkev na pročištění

rozpouští rakovinné nádory, zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím a nemocem, zejména očí, krku, mandlí, vedlejších dutin

Mrkev na snížení cholesterolu a proti zácpě kožních nemocí, chrání zrak. Vitamín A, B, C

Mrkev proti kašli

Do kastrolku dáme půl litru mrkvové šťávy

a 4 lžíce medu, občas zamícháme a nevaříme. pijeme 1 lžíci 5x denně

Mrkev proti nadýmání

 

Po několik dnů jezte větší mrkev nastrouhanou najemno na nerezovém struhadle. Vyčistí se tak celý zažívací trakt

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hdjmhzjijcjb

hwhtqi,6. 5. 2022 23:14

hydroxycholorquin https://keys-chloroquineclinique.com/

qnvochhcnase

audlgy,6. 5. 2022 16:04

hydroxychloroquine meaning https://keys-chloroquineclinique.com/

Blood pressure - If you be recognize more

ARetfubhencuth,9. 10. 2018 5:56

Pression arterielle est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par de vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/prix-du-medicament-cialis/

Semena mrkve

Martina Machálková e-mail martina.vareni@volny.cz,27. 12. 2017 8:39

Dobrý den,
Již delší dobu sháním semena mrkve na čaj.mate prosím tip?

Díky.