SIRUPY
ŠÍPKOVÝ SIRUP
500 g očištěných a omytých šípků
1 lžička kyseliny citronové
1 l vody
1 kg cukru
šťáva z 1 citronu
Jak na to?
Nejprve důkladně omyjte šípky a vložte je do vysoké nádoby.
Přidejte kyselinu citronovou a zalijte většinou studené vody.
Na masovém mlýnku pomeleme šípky
Dolijte zbytek vody a nechte směs louhovat přes noc.
Druhý den směs propasírujte přes jemné sítko a
podruhé ještě přes plátýnko (abyste se důkladně zbavili chloupků).
Šťávu s cukrem zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Podle chuti sirup dochuťte citronovou šťávou.
Hotový sirup nalijte do čistých lahví.
Skladujte v chladu. Sirup je skvělý do limonád nebo čaje.