Jdi na obsah Jdi na menu
 


Éčka a oblíbené triky jak je maskovat

Pekařské výrobky
Použití emulgátorů zvětšuje objem výrobků (nadýchané lehounké chleby) a prodlužuje jejich trvanlivost (chléb je déle „čerstvý“). To není nic tak hrozného, pokud nám chutnají nadýchané chleby, které dlouho vydrží. Nechutná je ovšem snaha výrobců svést se na vlně zájmu o zdravé výrobky. Každý ví, že tmavý chléb a pečivo z celozrnné mouky jsou zdravější než jejich bílé protějšky. To, co se však prodává pod názvem celozrnný chléb či rohlík, často ve skutečnosti obsahuje velmi málo celozrnné mouky! Tyto výrobky jsou obvykle barveny karamelem, aby vypadaly zdravěji – a to se bohužel týká většiny tmavého pečiva! Je proto dobré zkontrolovat – je-li to možné – složení výrobku. Výrobci dbající o zákazníka se již učí udávat nejen složení mouky, ale i poměr mouky celozrnné ku bílé.

Ochucené minerálky
Další mýtus zdravého výrobku vznikl o ochucených minerálkách. Ty jsou výrobci nabízeny coby zdravé alternativy nealkoholických nápojů. Je však třeba si uvědomit, že i tyto výrobky obsahují cukr a syntetická sladidla, aromatické látky a často také konzervanty. Jinak by nám přece nechutnaly! Proto ochucené minerálky klidně pijte, pokud je máte rádi, ale vyvarujte se přitom pocitu, že děláte něco obzvláště dobrého pro své zdraví!

Maso
Pod pojmem šunka si každý vybaví to nejlibovější maso. Nejlepší šunka je skutečně pouze uzené maso, ale ke koupi jsou zcela běžně výrobky z kusů masa a v nejhorším případě i kousků a drti masa. Různé přídatné látky pak pomohou vyrobit z této nevábné hmoty kýženou šunku – osvědčuje se želatina, dusitany, fosforečnany a rostlinné gumy zadržující vodu a aromata. Díky fosforečnanům, které váží v masných výrobcích vodu, může být až 30% váhy šunky voda. Také v ostatních masných výrobcích váží fosforečnany vodu a nahrazují tak skutečné maso. Místo masa se používají i různé náhražky izolované nejen z mléka, ale i z nevegetariány tolik opovrhované sóji.

Instantní polévka
Z televizních reklam snadno získáme dojem, že domácí polévka ze skutečného masa a zeleniny je jen chabou náhražkou delikatesní instantní polévky. Tajemství chuti instantních polévek však spočívá v přídatných látkách. Snad všechny instantní polévky obsahují pro zvýraznění chuti glutaman sodný (E621) či bílkovinný hydrolyzát (jehož složkou je glutaman sodný). S touto látkou jsou spojovány různé nežádoucí účinky a to hlavně v souvislosti s malými dětmi. Ty by proto raději vůbec neměly jíst instantní polévky. Bohužel, mnoho pracujících maminek považuje instantní polévku za ideální rychlé jídlo. V tom dojmu je utvrzují reklamy, ve kterých je celá rodina u vytržení nad vynikající chutí „maminčiny“ polévky. Instantní polévky obsahují řadu dalších přídatných látek: chuťové látky guanylan sodný (E627) a inosinan sodný (E631), různá barviva, modifikované škroby, aromatické látky a antioxidant BHA (E320). Kontrola ČZP navíc zjistila v některých instantních nudlových polévkách asijské výroby přítomnost nepovolených syntetických barviv a konzervantů.

Čokoláda
Poslední příklad „falšování“ potravin se sice netýká přídatných látek, ale i tak je velmi zajímavý. Jedna z nejdelšícha nejzuřivějších bitev dvacátého století nebyla v Evropě svedena během první či druhé světové války, ale mnohem později. Jedná se o „Velkou čokoládovou bitvu“. Problém, co to je a co není čokoláda, se řeší – nejen v rámci Evropské unie – již přes dvacet let. Některé státy zastávají názor, že je-li do výrobku přidáván rostlinný tuk, nejedná se již o pravou čokoládu. Mezi tyto země patří například tradiční výrobce vynikající čokolády Belgie. Velká Británie a další země naopak tvrdí, že přidávání rostlinného tuku ke kakaovému máslu není falšováním čokolády, ale naprosto legálním výrobním postupem. Vzniklý výrobek má také ovšem nižší výrobní cenu. Kompromisní návrh limitu maximálního obsahu rostlinného tuku ve výši 5% je stále odmítán několika zeměmi. Český spotřebitel má tu smůlu, že vlastník největšího českého výrobce čokolády patří mezi „rostliňáky“ a  tudíž nevyrábí jedinou (!) čokoládu bez přídavku rostlinného tuku. Stačí však jít o trochu dál podél regálu a při troše štěstí narazíme na slovenské čokolády Figaro, které vesměs žádný rostlinný tuk neobsahují. Totéž platí i pro Milku a další kvalitní čokolády.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář