Jdi na obsah Jdi na menu
 


Infekce při letním koupání

2. 2. 2012

Infekce, kterým se vyvarujte při letním koupání

Ekologické změny, jako je intenzivní rybaření, které odstraňuje přirozené predátory, a růst a kvetení řas, mění vodní ekosystém. Také inertní odpadní materiály, jako jsou pneumatiky plastové láhve a jiné plasty, se stále hromadí a poskytují ideální prostředí pro tvorbu biofilmů, kde jsou bakterie velmi odolné a je zde usnadněno i jejich množení. Riziko infekce roste s koncentrací zárodků a s délkou pobytu u moře nebo u rybníka. 

 

Nejběžnější infekcí je plíseň
Jednou z nejčastějších infekcí je plísňové onemocnění nohou či bradavice. Zatímco plíseň se projeví na kůži rychle, svěděním, mokváním a zarudnutím, bradavice se může objevit i za rok po nákaze. Plísně trápí více dospělé lidi, naproti tomu bradavice se vyskytují hlavně u školáků. Pro přenos jsou rizikové zejména sprchy, šatny a plochy okolo bazénu. Onemocnění jsou přenosná, běžné povinné vyšetření kvality vody závady v tomto směru ale neodhalí. Zdrojem nákazy je nemocný člověk, infekce se šíří přímým kontaktem, společně užívaným ručníkem, případně našlápnutím infekčních šupinek odrolených z nohou nemocného. Ty ulpívají zejména na dřevěných podložkách, na dlaždicích v okolí bazénu, na sedátkách a podlahách v šatnách a sprchách. Přenos infekce hrozí více lidem s poraněnou kůží, plochýma nohama a otlaky od nevhodné obuvi. Léčení je obtížné a zdlouhavé.
   Zabránit šíření infekce v areálu plaveckého bazénu mohou především sami nakažení – v době nemoci by neměli tato místa vůbec navštěvovat. Překrývání bradavic náplastí je neúčinné, z hygienického hlediska je sporné i nošení ochranných ponožek a přezůvek v prostorách bazénů. Lidé náchylní k těmto chorobám by proto měli dbát na prevenci - po koupeli vysušit řádně záhyby kůže a nosit vzdušnou obuv.

Je rizikové koupání s tamponem?
Z tamponu samotného se podle lékařek infekcí nenakazíte. Dnes se vyrábějí z materiálů, které nepodporují množení bakterií. Nezřídka se ale stane, že žena nebo dívka zapomenou tampon vyjmout a na tuto skutečnost je upozorní až po několika dnech nepříjemný zápach. Ani tehdy není po odstranění tamponu zvýšené riziko zánětu pochvy. Vlastní obranné mechanismy obvykle dokáží stav upravit velmi rychle. Koupání s tamponem je ale vhodné spíš při slabším krvácení. V období silného krvácení se koupání nedoporučuje pro možnost zavlečení infekce z vody do dělohy, kde je díky odloučené sliznici poraněná plocha. Tomuto ani tampon nedokáže zabránit. Při koupání se tampon nasákne částečně i vodou, musí se proto měnit častěji.

Těhotenství a koupání
Plavání je jedna z nejlepších sportovních aktivit, které mohou těhotné provozovat. Ve vodě se těhulky mohou dokonale protáhnout, provádět cviky na záda, paže, nohy i břišní svalstvo. Ne každé místo je ale pro těhotnou ke koupání vhodné. Koupání ve volné přírodě, řekách a veřejných koupalištích přináší vyšší riziko vzniku infekce, protože sliznice pochvy je v graviditě více náchylná k různým infekcím. Zvláště v druhé polovině gravidity se může dostat až do dutiny děložní a způsobit infekci i u plodu, a vyvolat tak třeba předčasný porod. Hrozí i prochladnutí nebo např. zánět močových cest. Dále reakce na sinice by mohla být velmi nebezpečná. Koupání v moři je pokládáno za bezpečné. Je třeba se ale vyvarovat medúzám a nárazům vln, které mohou těhotnou nečekaně strhnout či ji odhodit na kámen nebo útes.

 

Základní pravidla, kterak se vyvarovat infekci:

Koupejte se ve vodě, která je pravidelně kontrolovaná.
Informujte se před návštěvou koupaliště o aktuální kvalitě vody na hygienické stanici.
Pokud více trpíte na mykózy, použijte ochranný tampón pro koupání.
Před a hlavně po koupání se důkladně osprchujte.
Co nejdříve se převlékněte se do suchého oděvu.