Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalendář zdraví

26. 1. 2019
 
 
 
1. LEDEN – močový měchýř
Leden je pro mnohé doba nových předsevzetí, přání, plánů, nových aktivit a rozhodnutí. Je to doba nové vnitřní naděje lepších zítřků. Příroda ještě hluboce spí a sbírá sílu na příchod jara a nové energie. Je potřeba si z ní vzít příklad, více spát, odpočívat,nahlížet do svého nitra a shromažďovat duševní i fyzické síly na celý nadcházející rok.
Zima je období velkého jinu. Zimě vládne element vody a energie je málo. Nejcitlivějšími orgány jsou v lednu močový měchýř a v únoru ledviny.
Močový měchýř je místo, kde se shromažďuje moč před tím, než odejde z těla. Je produkována ledvinami a je to jednoduše řečeno „odpadní voda“ z těla. Světle žlutá až průhledná barva nám ukazuje na dostatek tekutin v těle, naopak tmavě žlutá až hnědá na jejich nedostatek.
Jak se oslabení močového měchýře projevuje?
Mezi nejčastější (převážně chronické) poruchy tohoto orgánu můžeme zařadit záněty močovodů a močového měchýře (MM), zvané cystitidy, různé mykózy, zúžení močovodů a močové trubice až po nádorová onemocnění. Projevem oslabení MM je časté chození na toaletu doprovázené pálením nebo i bolestí při močení a v podbřišku. Obecně se říká, že jsou na záněty náchylnější ženy.
Mezi další projevy se řadí také studené ruce a nohy (pozor na jejich prochladnutí), časté noční močení, záněty středního ucha, hluchota, noční můry a pomočování u dětí (spodní pláč dítěte = tlak rodičů a školy), bolesti zad (obzvlášť v bederní oblasti a oblasti krční páteře a ztuhlost kolem celé páteře) a problémy s kostmi.
Nezapomeňte hlavně na to, že každá nemoc má i svoji duchovní příčinu. Co se týče právě močového měchýře, příčina leží zejména ve lpění na starých názorech, strachu z uvolnění a skrytých slzách. Zánět a bolest MM jsou naše hluboko ukryté slzy a křivdy, které úzce souvisí s našimi vztahy. Naučme se zbavovat všeho starého, vyjadřujme své niterné pocity, příjemné i nepříjemné.
Jak se dostat do rovnováhy?
Ze všeho nejdříve je potřeba doplnit do organismu dostatek přirozených tekutin šungitovou nebo filtrovanou vodu a bylinkové čaje) a MM tzv. propláchnout. Je potřeba se vyvarovat všemu uměle sladkému, ať už to jsou slazené nápoje nebo i cukr ve všech jeho podobách. Sladké nám znemožní odplavit choroboplodné bakterie z těla. Můžeme také použít éterické oleje (rozmarýn, borovice, šalvěj, eukalyptus) k pravidelným masážím podbřišku.
Smyslovým orgánem močového měchýře jsou uši, dávejte si tedy pozor na jejich ofouknutí zimním větrem.
Močení je určité uvolnění nahromaděného tlaku tekutiny, a pokud to přeneseme na psychiku, na naši duši, je potřeba se naučit uvolňovat své vnitřní duševní tlaky. Strach, podrážděnost, vztek, neschopnost prosadit sami sebe (zejména u dětí) nebo pocit nesvobody oslabuje, až blokuje, náš močový měchýř. Je tedy důležité naučit vyjadřovat své emoce a potřeby, jemně, bez přehnaného afektu a zloby. Pěstovat pravidelnou duševní hygienu. A jak už bylo napsáno výše, je potřeba si dopřát dostatek odpočinku a spánku a pokud možno se vyhýbat stresu (umět ho uvolnit).
Jaké potraviny nám pomohou posílit močový měchýř?
Venkovní chlad se rozjel naplno a my potřebujeme prohřívat organismus. Strava by měla být sytější a bohatší na tuky. Je vhodné zařadit více potravin slanější chuti a vyhnout se jednoduchým cukrům. Při zánětech je dobré doplňovat vitamin C v přirozené formě, který je potřebný k okyselení moči a tím pádem k boji organismu s choroboplodnými zárodky. Preventivně také působí brusinky (šťáva nebo sušené plody).
Leden je doba konzumace luštěnin, zejména malých červených fazolí adzuky, žlutých a černých sójových bobů nebo fazolí. Mezi vhodné obiloviny patří pohanka, oves, amarant, kroupy nebo divoká rýže. Z ovoce jsou vhodná pečená jablka a nejvhodnější zelenina je kořenová a kvašená (zelí), česnek a cibule. Vnitřní teplo nám dodají polévky (zeleninové i masové vývary bez mouky). 
Co se týče citrusových plodů a mléčných výrobků, platí stejné doporučení jako na podzim, tedy úplně vypustit, jelikož do našeho těla přinášejí chlad a zahleňují. Vyhněte se také nadměrné konzumaci alkoholu.
Pro posílení močového měchýře si udělejme čaj z květů černého bezu, přesličky, jitrocele nebo břízy. Narušenou činnost močového měchýře léčí také Kalisie voňavá, která je také silným antioxidantem a používá se také pro léčbu ledvin. Z těla vylučuje toxické látky a kromě těchto nemocí se dá použít téměř na cokoliv (podporuje činnost prostaty, reguluje průjmy či zácpu, odstraňuje otoky, hojí rány, …)
Za zmínku stojí také bylina Buchu, na kterou nedají dopustit zejména jihoafričané a která také slouží k léčbě močového měchýře a ledvin. Určitě nesmíme zapomenout na svízel, kukuřičná vlákna či přesličku, které mají na náš močový měchýř velice pozitivní a uklidňující vliv. Přeslička se navíc používá k léčbě močových kamenů.

 
2. ÚNOR – ledviny
Únor je doba, kterou většina lidí považuje ještě za hlubokou zimu. Podle astrologického kalendáře nastává jaro 20. března (den jarní rovnodennosti), avšak podle biologického kalendáře nastává období jara už 13. února. Období zimy skončilo 26. ledna a až do 12. února probíhá tzv. období „dojo“, což je to přechod ze zimy do jara, doba, kdy se příroda připravuje na „znovuzrození“.

 
Ledviny jsou základním orgánem určující délku života. Od narození nám tato energie klesá, někomu rychleji, někomu pomaleji. Jakmile ji tělo vyčerpá, organismus umírá.
Každým okamžikem, každým dnem odevzdávají ledviny tuto energii ostatním orgánům. Je tedy na místě otázka, v jakém stavu máme své vnitřní orgány a kolik této životně důležité energie z ledvin spotřebují. Následkem je stárnutí organismu. Tuto energii nelze ničím navýšit, dobýt, pouze udržovat stav klesání co nejpomalejší a uchovat si tuto energii v co největší kvalitě. Tohle by se dalo nazvat uměním života.
Jak se oslabení ledvin projevuje?
K častým projevům patří časté močení (zejména v noci), tlak a bolest v kříži a bederní oblasti, studené nohy, ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších), neplodnost, oteklá horní víčka nebo i špatná kvalita vlasů.
Oslabení ledvin se také projevuje bolestmi kolen, otoky nohou a nejvíce se ledviny podílejí na problémy s klouby. Pokud se objeví tmavé kruhy pod očima, značí to na špatné vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby. Můžeme mít ve větší míře sklony k depresivním myšlenkám, podceňovat se a nedůvěřovat sobě ani okolí.

Jak se dostat do rovnováhy?
Je potřeba ctít a poslouchat přírodu, i ta totiž v tomto období pořád ještě odpočívá. Bujaré večírky s přemírou alkoholu a nedostatkem spánku, přílišná konzumace černé kávy, nedostatek pohybu (zejména procházky), spěch při jídle, stresující prostředí nám odebírají životně důležitou energii ledvin.
Dopřejme si tedy klid v našem životě, odpočinek a co nejvíce tepla (zejména chraňme naše ruce a nohy). Z pohledu duševního je potřeba se naučit mít rádi všechny bytosti kolem nás. Pochopit, že všichni jsme si rovni a jak moc je důležité pěstovat harmonii sami se sebou i okolím.
Jaké potraviny nám pomohou posílit ledviny?
Jakékoliv, které nás zahřejí. Zejména konzumace luštěnin, polévek (nejlépe vývarů), případně masité stravy, kompotů a vařených obilovin. Je také důležité se vyhnout nadměrnému solení, cukru, výrazně ochlazujícím potravinám, pití kávy a alkoholu.
Mezi vhodné obiloviny pro posílení ledvin patří pohanka, oves nebo jáhly. Luštěniny, které připomínají samotné ledviny – fazole adzuky, fazole bílé, červené nebo čočka a sójové boby. Z masa jakékoliv divoké a také krůtí, skopové a jehněčí maso. Z ryb zařaďte zejména tuňáka, platýse, tresku nebo úhoře.
Zelenina je vhodná lehce zahřátá v páře nebo nakvašená. Zahřeje nás cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa. Důležitá je petržel, která odvodňuje a odstraňuje otoky. Z bylinek kurkuma, kari a chilli. Zdravé tuky nám pomohou doplnit ořechy a semínka. Do vařených pokrmů přidávejme například MISO patu, kvalitní sójovou omáčku.
Pro posílení ledvin používejme z bylinek celík zlatobýl, který je výborný zejména v tom, že do 6 týdnů od užívání naprosto zlikviduje močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý). Skvělý je také dvouzubec trojdílný, který působí močopudně. Jako přírodní antibiotikum proti 46 kmenům bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, který způsobuje zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin, působí lichořeřišnice větší. Pro podporu vylučování kyseliny močové doporučujeme tužebník jilmový a protizánětlivé účinky má řepík lékařský, který také pomáhá vylučovat moč.
Prociťujme každý den v každé buňce našeho těla radost a nadšení, harmonii, lásku ke všemu kolem nás a důvěru v život.

 
3. BŘEZEN – žlučník
Příroda se pomalu začíná probouzet a je nejvyšší čas začít probouzet i naše tělo. Myslím si, že každý z nás už se těší a uvnitř chvěje na příchod jara.
Veškeré přírodní síly směřují vzhůru, je to období růstu, venku začíná vše pučet a všechna klidná energie zimy, kterou si naše tělo i příroda držela uvnitř, se transformuje na rychlou a tvůrčí, kterou chce nyní dostat ven, na povrch. Je to nejdynamičtější období roku. Pokud jsme přes zimu nenabrali dostatek sil, je potřeba právě v tomto období pomoci svým tělům získat potřebnou energii na nadcházející rok. Zvláště, trpíme-li častou únavou nebo bolestmi hlavy.
Podle tradiční čínské medicíny je v březnu nejvíce ohrožen žlučník s elementem jara dřevo.
Jak se oslabení žlučníku projevuje?
Oslabení nebo nějaké poruchy žlučníku se mohou na fyzické úrovni projevovat bolestmi kloubů – kyčlí, ramen, loktů (tenisový loket) nebo i kolen, zejména z vnější strany, ale i bolestmi pod hrudní kostí, nespavostí (obzvláště mezi 23:00 – 01:00), nevolností po jídle, nadýmáním, bolestmi hlavy až migrénami. Mezi běžně známé projevy (většinou už při výrazném oslabení žlučníku) patří žlučové kameny, záněty žlučníku a posléze i žlučníkové nádory.
Na psychické úrovni jsou to krátké a rychlé projevy zlosti, hysterie, vysílání agresivní energie a hněvu, které mohou být i potlačované. Žlučníkové kameny jsou vlastně jen zhmotněná, zkamenělá agrese a zloba. Strach stát si za svými potřebami a názory, vyhýbání se konfliktům a držením vše v sobě, může způsobit až žlučníkovou koliku. Také nerozhodnost a bojácnost poukazuje na oslabenou funkci žlučníku
Jak se dostat do rovnováhy?
Velice důležité je odlehčit našemu trávení. Je potřeba výrazně omezit tučná a smažená jídla a pokud možno vyřadit na dobu března a dubna (nebo při žlučníkových potížích) všechny živočišné produkty vč. mléka. Jakékoliv chemické preparáty vyřaďme ze svého života! Vzhledem k tomu, že nejohroženějším smyslovým orgánem jsou oči, je potřeba je chránit před studeným větrem i silným jarním sluníčkem.
Pro uzdravení a posílení žlučníku je opravdu moc důležité věnovat se svému duševnímu stavu. Spokojenost je zde na prvním místě. Je potřeba se naučit s láskyplným klidem „trávit“ názory a postoje druhých (obzvláště ty, které jsou plné zloby a které s námi nesouzní).
Uvědomme si, že názory jsou jen jejich a nás se netýkají. Vnímejme své emoce jako pozorovatelé, pokud nám nevyhovují, přeměňme je na ty emoce, které nám dělají dobře a těm „starým“ poděkujme a nechme je odejít.
Jaké potraviny nám pomohou posílit žlučník?
Z pohledu stravy je to vhodné období pro očistu našeho organismu, našeho trávení. Každé ráno vypijme nalačno teplou vodu s citrónem. Na začátku března jsou ještě vhodná teplejší jídla s kombinací syrové zeleniny. Postupně začínejme do našeho jídelníčku zařazovat i potraviny s osvěžujícím účinkem. Pomohou jak žlučníku, játrům, tak i naší krvetvorbě.
Ze zeleniny zařaďme zejména vše, co začíná růst. Pickles (nakládaná kvašená zelenina), zelí kyselé, saláty, ředkvička, ředkev, pampeliška, čekanka, kopřiva, polníček, červená řepa. Z obilovin bulgur, kuskus, pšenice, špalda, rýže, žito. Velmi vhodné je cokoliv, co naklíčíme. Mezi vhodné luštěniny patří bílé a červené fazole. Z hub zařaďme hlívu ústřičnou. Obecně konzumujme ve větší míře vše, co je přirozeně kyselé a zelené.
Na očistu organismu jsou dobré různé bylinné čaje, které obsahují hořčiny a jsou močopudné – kopřivový čaj, čaj lapacho, ostropestřec mariánský, citrónová voda. I tzv. superfood (super potraviny), jako chlorella, spirulina nebo zelený ječmen. Pijme dostatečné množství vody, abychom tělo krásně „propláchli“. Pokud si přejete koupit již smíchané čaje, je vhodné, aby obsahovaly bylinky jako je máta peprná nať, smetanka list, čekanka nať, ostružiník list, měsíček květ, kurkuma kořen, řepík nať, jablečník nať či oman kořen.
Při potížích se žlučníkem doporučujeme konzumovat po ránu přes noc namočené mandle a to dlouhodobě.
Vnímejme s láskou překážky jako výzvy a život jako hru. Vše je jen příležitost k našemu růstu.

 
4. DUBEN – játra
Duben znamená pro přírodu ohromné změny. Většina stromů a keřů začíná pučet a vyhání nové výhonky, ze země vyrážejí svěží rostlinky. V zahradách rozkvétají jabloně a meruňky. V dubnu však přilétají i první ptáci, probouzejí se ježci, vylézají ještěrky a hadi. Energie jara se probouzí ve své maximální síle.
Stejně jak v březnu je toto období, co se týče růstu a síly energie, nejdynamičtějším obdobím roku. Stačí je pozorovat přírodu, jak rychle (často i během jednoho dne) se na stromech objevují pupence a najednou tam jsou už i lístečky. Inspirujme se přírodou a najdeme tam veškeré návody a moudrosti.
Nejvíce jsou nyní ohrožena játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu a tudíž nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle. Játra jsou detoxikačním orgánem těla. Skladují krev a jsou tzv. chemickou továrnou našich těl. Mimo jiné ukládají vitamíny rozpustné v tucích, zásobují cukr, který postupně uvolňují do krevního řečiště a samozřejmě pomáhají k účinnému trávení tuků. Téměř všechny procesy v našich tělech jsou řízeny játry nebo jsou alespoň pod jejich vlivem.
Jak se oslabení jater projevuje?
Játra sama o sobě nebolí, jejich oslabení se projevuje jiným způsobem. Podle čínské medicíny ovlivňují játra svaly a šlachy a také oči nebo nehty. Mezi typické fyzické projevy patří velká svalová únava, někdy i zvýšená teplota, bledá pleť, zhoršující se vidění nebo citlivost na světlo, různé rýhování na nehtech, tlak v pravém podžebří, který stoupá nahoru. Pálení žáhy a problémy se zažíváním.
Kolem břicha se nám ve větší míře začíná ukládat tuk. (Víte, že tuk nám vlastně pomáhá ochraňovat naše důležité orgány?). V tomto období mají lidé horší schopnost odolávat všem vnějším vlivům – propukají alergie jak ta té fyzické úrovni, tak i na té duševní.
Oslabení jater z pohledu našich duševních „pochodů“ také poznáte zaručeně z emocí jako je agrese, hněv, vznětlivost a výbušnost. Ale také zlost, zuřivost nebo i žárlivost.
Jak se dostat do rovnováhy?
Naprosto zásadní je nepřetěžovat játra (jak stravou, tak i duševní nepohodou) a pozvolna začleňovat i pohybové aktivity, které nás nebudou vyčerpávat. Je potřeba probudit klidnou energii zimy. Vhodné jsou rychlejší procházky, jízda na kole nebo běh. Výborně poslouží i různé masáže, které uklidní naše emoce a stres, který výrazně oslabuje funkci jater.
Játra mají vysokou regenerační schopnost – podle orgánových hodin jim od 23:00 prospěje klid a teplo. V době od 23:00 – 3:00 nepijte žádný alkohol, velmi si tím játra poškozujete!
Je nutné vyloučit (alespoň na období dubna) všechny potraviny, které játra oslabují, jako mléko, mléčné výrobky, nekombinovat kávu s mlékem, všechna smažená a tučná jídla, sladkosti a v neposlední řadě také alkohol. Žádný fast food! Pokud je to možné, dávejme pozor na nadměrné užívání léků.
Jaké potraviny nám pomohou posílit játra?
Obecně lze říct, že k posílení jater výrazně facebook.com/l.php?u=http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/plakaty/&h=YAQGTwPBB&s=1" přispívají potraviny přirozeně kyselé chuti a doplňují je potraviny hořké chuti – tzv. hořčiny. Mezi nejlepší patří ostropestřec mariánský (1 lžičku několik minut povaříme, nebo žvýkáme zrníčka), dále listy pampelišky nebo extrakt z kořene pampelišky. Pampeliška je obecně základní bylinkou při léčení jater. Vhodné je také pít jaterní čaje např. z řepíku, pelyňku, zeměžluče. Na regeneraci jaterních buněk působí dobře jeřabina či Pupava bezlodyžná, při poměrně těžkých jaterních chorobách můžeme použít artyčok a to jak čaje z listů, tak i tinktury.
Co se týče přípravy pokrmů, je vhodné vaření v páře a zařazení přirozených syrových potravin. Z luštěnin jsou vhodné naklíčené mungo fazole a obecně výhonky luštěnin. Mezi pro játra prospěšné obiloviny patří – bulgur, kuskus, pšenice, špalda nebo rýže. Ze zeleniny zařaďme zelený hráček, zelí kyselé, saláty, ředkvičky, ředkve, kedlubnu, pampelišku, čekanku, kopřivu, polníček, bílou řepu a postupně všechnu, co začíná růst.
Z ovoce citróny, jablka, hrušky nebo jahody. Pokud konzumujete maso, tak se nyní soustřeďte na játra a pokud možno z ekologického chovu zvířat, dále pak na maso ze slepice, kachny a kuřete.
Vhodné jsou zdravé tuky jako olivový (v kombinaci s mrkvovou šťávou), bodlákový, rýžový olej nebo kokosový. Dále ořechy, semínka a avokádo.
Přijímejme druhé jako čisté a jedinečné bytosti. Přijímejme životní výzvy a ozdravme své vztahy ke světu.

 
5. KVĚTEN – srdce
Květen je měsíc lásky, příroda je krásně rozkvetlá a plná života. Dynamika nabírá svého vrcholu. Podle astrologického kalendáře stále panuje jaro, avšak podle biologického nastává 16. května léto. Je to doba, kdy vše v přírodě láká svoji krásou a svěžestí jak zvířata, lidi, tak i všeobjímající energii.
Dny se pomalu, ale jistě prodlužují, jsou čím dál tím víc teplejší, máme větší potřebu trávit čas venku, setkávat se s lidmi, chodit do společnosti a vše směřovat k radosti ze života. Radost, snění, bezstarostnost jsou emoce, které podle čínské medicíny přísluší elementu ohně.
V květnu je nejvíce oslabeno srdce, kterému právě element ohně náleží. Vládnoucí barva je začátkem měsíce růžová, světle červená až, následně postupem dnů, sytě červená a rudá.
Proto je květen měsícem lásky, která živí naše srdce. Je nesmírně důležité pěstovat v sobě energii lásky a předávat ji bezpodmínečně dál.
Jak se oslabení srdce projevuje?
Srdce řídí krev, cévy, tepny a žíly. Pokud srdce funguje správně, krev v těle plynule proudí.Pokud je však naše srdce oslabené (a nejen fyzicky), proud krve je zpomalen a nastávají blokády, takové přehrady, které zadržují energii v našem těle. Krev z pohledu čínské medicíny nepředstavuje pouze krev jako tekutinu, ale je to jedna z forem životní energie čchi.
Oslabení srdce (myšleno nedostatek energie i přebytek) se na fyzické úrovni projevuje arytmií, dušností, otoky, hormonálními poruchami, nízkým nebo naopak vysokým krevním tlakem, potíže se spánkem a usínáním, bolesti šíje a hlavy, pocení, návaly horka, neklidem či maniodepresivními stavy.
Na duševní rovině je to žárlivost, extrémní chuť na sex, kterou je potřeba uspokojit, ale i nezájem o sex, hyperaktivní jednání, workoholismus, impulsivnost, hyperaktivita či vyčerpanost, ztráta energie a únava.
Jak se dostat do rovnováhy?
Jednoduše – posilujme svá srdce. Láska k sobě samému a následně ke druhým lidem a všemu kolem nás, vyživuje naše srdce. Emoce radosti jsou ukazatelem cesty, která je s námi v souladu a vede nás tou pro nás správnou cestou.
Upřímný a srdečný zájem o sebe, o druhé, o zvířata či v konečném (nebo počátečním ) smyslu o vesmír, je přesně to, co živí naše srdce a následně rozdmýchává životní energii.
Každý den od 11-13 hod je naše srdce nejaktivnější, je proto vhodné mít klidnější režim a nepřijímat nic, co nás extrémně nabudí (např. kofein, černý čaj, ale i hádky, stres nebo extrémní sporty) a není dobré jej zatěžovat ani velkým množstvím potravy. Vhodnější je krátký spánek nebo klidná procházka.
Obezita i nadváha výrazně přispívá k oslabení srdce, je proto důležitá denní fyzická aktivita. Pamatujte, že pro zdravé cévy a srdce je důležitý pohyb, stejně tak jako zařazení hlubokého dýchání. Srdce je sval, který pravidelnou aktivitou sílí. Zařaďme tedy do svého pohybu procházky, chůzi po schodech, plavání, jízdu na kole nebo i svižnější aerobní aktivity.
Jaké potraviny nám pomohou posílit srdce?
K srdci náleží hořká chuť, takže potraviny právě této chuti posilují naše srdce. Zařaďme do svého jídelníčku výrazné množství zeleniny, zejména čekanku, kopřivu, polníček, červenou řepu, červenou papriku, růžičkovou kapustu, rukolu, saláty, zralá rajčata, ředkvičky či artyčoky.
Z ovoce nám poslouží grep, kdoule, maliny, ostružiny, borůvky, angrešt – nebo kterékoliv, které právě roste.
Z luštěnin jsou to převážně naklíčené mungo fazolky, sójové klíčky, čerstvý hrášek, červené fazole. Mezi vhodné obiloviny amarant, pšeničné klíčky nebo žito.
Pro ty, kdo konzumují maso je vhodné střídmě grilované a hojně obalené v bylinkách, jehněčí a skopové. Je dobré omezit sůl, která zadržuje v těle vodu a vodu spíše do pokrmů přidávat. Omezit konzumaci smažených, nezdravě tučných jídel a uzenin. Naopak je důležité konzumovat v dostatečné mířezdravé tuky (a to i když máme nadváhu).
Mléčné výrobky konzumovat převážně zakysané. Výborné jsou čerstvé bylinky a koření jako šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo kurkuma.
Na posílení srdce se doporučuje syrový česnek, zázvor, cibule, lněné semínko nebo také pití čajů z kozlíku lékařského, třezalky, meduňky, srdečníku, pelyňku, jmelí či pupeny, květy i listy hlohu.

6. ČERVEN – tenké střevo
Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí. Vše v přírodě začíná pomalu „jen být“. Smích a radost naplňuje v tomto období naše životy. Jsme plní očekávání z příchozích prosluněných dní, sníme a plánujeme, jak strávíme léto.
V červnu je nejvíce ohroženo tenké střevo, které nese podle tradiční čínské medicíny symboliku ohně. Barva tohoto období je červená. Tenkým střevem přijímáme potřebné živiny do těla a je tedy jakousivstupní branou pro vstřebávání výživných látek a tekutin do organismu. Je tedy velice důležité, jakou energii ve formě potravy, ale i tu duševní přijímáme. Plocha tenkého střeva je údajně stejně velká jako tenisový kurt, proto je důležité o něj pečovat kvalitní stravou a radostným duševním zdravím.
Jak se oslabení tenkého střeva projevuje a jak nastavit patřičnou rovnováhu?
Párovým orgánem tenkého střeva je srdce, o kterém jsme si psali minulý měsíc. Tenké střevo ze své hlubší podstaty tedy chrání naše srdce, zabraňuje přílišné horkosti a přemíry napětí. Toto napětí vypouští tenké střevo skrz močový měchýř ven z těla. Při močení můžeme tedy pociťovat pálení až řezání a v horších případech i zánět močového měchýře.
Tenké střevo je tvořeno dvanáctníkem, lačníkem a kyčelníkem. Poruchy těchto částí mají druhotně vliv i na páteř, slinivku a tím i na sliznice. Bolesti žaludku, nadýmání a průjmy patří k projevům onemocnění.
K nejčastějším potížím vycházejících z nerovnováhy tenkého střeva se řadí průjem. A to jak ten akutní, tak i chronický. Rozlišovací schopnost střeva, co je pro nás dobré či nikoliv je v tomto případě značně omezená. Pokud jste se setkali s tzv. průjmem ze strachu, ať už před důležitým setkáním, zkouškou, cestou, tak to nám jen naše tělo říká, že jsme pod tíhou strachu a nesprávného vyhodnocení situace. Tělo neví, jestli je to pro něj dobré nebo špatné a rychle se těchto „věcí“ zbaví a je jedno, zdali se to týká jídla nebo myšlenek a emocí. Nechme vše tedy tak nějak plout a s důvěrou se odevzdejme nejistotě z nepoznaného.
V dnešní době se hojně oslabení tenkého střeva projevuje nesnášenlivostí lepku tzv. celiakií. Přemíra lepku způsobuje poškození sliznic a následně horší vstřebatelností živin. Na duševní rovině se tito lidé často potýkají s myšlenkami, že takový život, který žijí vlastně nechtějí. Nedokáží přijmout, že vše, co prožívají, je dobré a má hlubší smysl. Ať už se jedná o pocity malého dítěte, tak i dospělého jedince.
Podobně je tomu i u Crohnovi choroby (chronického zánětu tenkého střeva), kdy se lidé trpící tímto onemocnění cítí přehlíženi, zažili dlouhodobý konflikt v rodině, která ho plně nepřijímala a v dospělosti, kdy nemoc nejčastěji propuká, mají potřebu vše zvládnout sami a nechtějí, aby jim kdokoliv mluvil do života. Neberou ohledy na ostatní. Až tato choroba je „nutí“ přiznat si, že pochybili a že jen svojí kázní, cestou k sobě a umírněnou stravou můžou ozdravit jak své střevo, tak i duši.
Stres, kritičnost (i k sobě) a neustálé a neúměrné analyzování jsou největšími nepříteli tenkého střeva. Práce s dechem, přijetí své jedinečnosti i situací, které zažíváme, vděčnost a pokora, jsou důležitou cestou k uzdravení.
Jaké potraviny nám pomohou posílit tenké střevo?
Nejaktivnější doba pro tenké střevo je mezi 13-15 hod. Není tedy vhodné jej v tuto dobu zatěžovat jakoukoliv stravou, která v něm bude dlouhodobě stagnovat. Dobré jsouzeleninové či ovocné šťávy a saláty nebo bylinkové čaje. Vhodné je zařadit i šťávu z mladého ječmene nebo chlorellu.
Důležité je konzumovat přirozené potraviny obsahující vlákninu a vyvarovat se umělým potravinám, zejména cukru, velkému množství živočišných tuků, omezme kupované pečivo, kávu a alkohol. Je dobré pít dostatek tekutin, nejlépe čistou vodu či zelený čaj. Před snídaní nebo večeří si dopřejte doplněk stravy ve formě lněného či rybího oleje, nebo oleje z tresčích jater, kterými zajistíte kvalitní zdroj omega 3.
Co se týče typu stravy, vycházejme s doporučení pro předešlý měsíc květen a doplňme ji o to, co nám nyní roste – špenát, ředkvičky, zelené saláty, čekanka, chřest, okurky, rajčata, jahody, třešně, maliny.
Z luštěnin jsou to převážně fermentované výrobky (Miso pasta, tempeh, natto), naklíčené mungo fazolky, sójové klíčky, čerstvý hrášek, červené fazole. Pro posílení slinivky a zlepšení stavu sliznic (nejen střev) je vhodné zařadit bezlepkové obiloviny jako jsou jáhly, quinova, pohanka, amarant, či rýže.
Pro ty, kdo konzumují maso je vhodné střídmě grilované a hojně obalené v bylinkách, jehněčí a skopové. Je dobré omezit sůl, která zadržuje v těle vodu a vodu spíše do pokrmů přidávat. Naopak je důležité konzumovat v dostatečné míře, zdravé tuky (a to i když máme nadváhu).
Mléčné výrobky je vhodné konzumovat převážně zakysané.
Výborné jsou čerstvé bylinky jako pažitka, máta, tymián, šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo třeba kurkuma.
Mějme se rádi takoví jací jsme.
7. ČERVENEC – krevní oběh
Měsíc červenec nese vidinu krásných slunečných a hlavně teplých dní. Pobyty u vody a v přírodě jsem téměř nutnou součástí denního života. Sluníčko vychází brzy a vnáší do červencových dní tolik potřebné energie. Radost, snění, bezstarostnost, ale i žárlivost jsou emoce, které nás začínají více provázet v našich životech.
V červenci je nejvíce ohrožen systém krevního oběhu elementu ohně. Oheň, horko, rudá barva a vysoká fyzická aktivita vládne po celý měsíc. Krevní oběh je uzavřený systém, který je tvořen zejména srdcem a cévami. Malý srdeční oběh cirkuluje krev mezi srdcem a plícemi a nabírá kyslík, kdežto ve velkém krevním oběhu krev proudí ze srdce do zbytku těla a zásobuje kyslíkem a živinami buňky celého těla. Zjednodušeně – žíly přivádí krev k srdci a tepny vedou krev od srdce. Oběhový systém tedy působí na všechny tělesné orgány, a to jako systém, který přivádí do buněk potřebné živiny, kyslík, hormony, enzymy, teplo, apod., tak i jako pohlcovač zplodin a nežádoucích látek, které odvádí do detoxikačních orgánů, jako jsou ledviny či kůže. Udržuje stále vnitřní prostředí našeho těla v rovnováze, a to jak z pohledu obecně živin či odpadů, tak i z pohledu termoregulace.
Jak se oslabení krevního oběhu projevuje a jak nastavit patřičnou rovnováhu?
Mezi 19. – 21. hodinou je nejsilnější energie krevního oběhu, nejslabší pak ráno mezi 7. – 9. hodinou.
Oslabení krevního oběhu se projevuje především změnou srdečního rytmu či tepu, poruchami spánku, celkovou tělesnou slabostí, výskytem křečových žil, hluboké příčné praskliny na jazyku (mohou naznačovat dispozici k cévním poruchám mozku), poruchou srážlivosti krve, kornatění cév, ztěžknutím a mravenčením končetin, křečemi dolních končetin a zejména také vysokým či nízkým krevním tlakem.
(Pokud trpíte mravenčením v rukách, může být příčinou zablokovaná krční páteř v nejužším místě, kterým protékají tělní tekutiny.)
Vraťme se ke krevnímu tlaku. Lidé s nízkým tlakem jsou převážně jinoví, mají chladné končetiny, trpí závratěmi až sklonem k omdlévání. Jangoví, majítlak vysoký, trpí na bolesti hlavy a bušení srdce.
Krev je spolu s energii čchi symbolem životní energie. Lze tedy lehce vydedukovat, že osoby, které trpí nízkým tlakem, mají málo životní energie nebo lépe řešeno, energie proudí velmi pomalu a slabě. Jsou to lidé pasivnější, hůře zvládají životní překážky a výzvy a vyhýbají se konfliktům. Je nutné více rozproudit krev a to jak pohybem, tak iuvědoměním si své zdravé hodnoty a důležitosti. Naopak osoby, které mají vysoký krevní tlak, jsou plné napětí (někdy až velkého duševního přepětí), libují si v konfliktních situacích, jsou silně dominantní, jejich energie je velice silná a rychlá, což však také znamená, že velice zkracují životnost svého srdce. Zde je na místě se více zklidnit, připustit, že i názory či úkoly ostatních jsou důležité, přijmout svoji postradatelnost a být k sobě více upřímní a více se sladit se svým duchovním srdcem.
Přijměte to, co nelze změnit a netrapte se tím, co nemůžete ovlivnit.
Jaké potraviny nám pomohou posílit krevní oběh?
Zcela zásadní je odlehčit jídelníček, tzn.vyvarovat se všem tučným pokrmům a omezit solení. Sůl krevnímu tlaku skutečně neprospívá. V těchto horkých dnech je důležité dostatečně zásobovatnaše tělo tekutinami. Samozřejmě bez cukru a alkoholu. Ideální je voda, ne moc studená, s trochou máty a citrónu, čaj rooibos nebo naředěné čerstvě vylisované šťávy z ovoce.
Je důležité vyživit své tělo a podpořit koloběh krve. Z obilovin zařaďte zejména pohanku, která je výrazným zdrojem rutinu, jež zpevňuje cévy, dále obilné klíčky, kukuřice a rýže. Zaměřte se na přísun omega 3 mastných kyselin (lněný olej, rybí tuk, vlašské ořechy, dýňová semínka, ryby jako makrela, losos, pstruh, tuňák) spolu s antioxidanty rozpustných v tucích (vitamín E, karoteny). Omega 3 snižují LDL cholesterol a zvyšují HDL cholesterol, který rozpouští usazeniny na stěnách cév.
Jako zdroj luštěnin používejte mungo, sóju či červené fazolky adzuki. Co se týče mléčných výrobků, je lepší se více zaměřit na ovčí a kozí produkty v čerstvé formě.
V tomto teplém období konzumujte zeleninu v jakémkoliv velkém množství, zejména listovou,která má super pozitivní účinek na krvetvorbu. Dále pak rajčata, červenou řepu, okurky, špenát, brokolici, květák, ledový či hlávkový salát, čínské zelí, hrášek, fazolové lusky, artyčoky, jakoukoliv, která je nyní dostupná. Dle zásad zdravého talíře by zelenina měla zaujímat půlku Vašeho talíře. Ovoce konzumujte sezónní nebo dle lokality, ve které se právě nacházíte.
Na krevní oběh působí dobře také řada koření, zejména skořice, barevný pepř, hřebíček, fenykl, koriandr, majoránka, kmín či rozmarýn.
Z bylinek doporučuji zařadit meduňku, kopřivu, sedmikrásku, smetanku, břízu, diviznu, vřes, kostival, řebříček, třapatku, rakytník, rozrazil, ginko biloba, černý bez, apod. K úpravě krevního tlaku dobře slouží výluh z česneku medvědího nebo nálev z hlohu obecného.
Hlídejte si dostatek minerálů, jako je vápník, hořčík, zinek a draslík.
Otevřeme svá srdce – sobě, ostatním, novým příležitostem i zážitkům.

 
8. SRPEN – termoregulace těla
Sluníčko, teplé až horké letní dny, relax, dovolené, teplé a voňavé večery, posezení s přáteli, pohyb venku, vrchol léta, tím vším by se dal popsat nádherný měsíc srpen. Pomalu také začíná období sklizně a hojnosti, dary přírody jsou nám plně k dispozici.
Stále ještě vládne element ohně, který bude postupně přecházet do elementu země. Červená až rudá barva, vášnivé emoce a temperament se postupně zklidňují do zemité úrovně oranžových a žlutých barev, poklidu, harmonie a rovnováhy jak těla, tak i naší duše.
Stejně tak jako v červenci, i v měsíci srpnu není nejohroženější jeden orgán, ale celý systém a tím je termoregulace našich těl.
Jak poznáme, že není naše tělesná teplota v pořádku a jak nastavíme patřičnou rovnováhu?
Tělesná teplota člověka během dne mírně kolísá a pohybuje se od 35,8 °C do 37,3 °C a to jak v závislosti na denní době, tak i na vnějších teplotních vlivech. Tato průměrná teplota tedy zaručuje správné fungování všech tělesných orgánů, systémů a potřebných reakcí. Rozeznáváme dva typy termoregulace těla – nervovou (pocení nebo třes) a hormonální(hormony štítné žlázy a nadledvinek).
Problémy termoregulace mohou být jak vnitřní (nadbytek či nedostatečnost = onemocnění těla), tak i vnější (teplo, chlad, fyzická aktivita). Pokud klesne tělesná teplota pod 35°C jsme podchlazení a pokud nad 37 °C jsme naopak přehřátí a to jak vlivem obranyschopnosti těla v rámci nějakého onemocnění, tak i vlivem vnějších horkých teplot. Co se týče přímo měsíce srpna, na jeho začátku se více tělo přehřívá a na konci měsíce nám už může být naopak zima.
Jak tedy poznáme, že není úplně v pořádku? Obecně by se dalo říct, že se necítíme ve své kůži. Známe to dobře. Někdy máme dny, kdy máme tzv. husí kůži, třeseme se, kdy bychom se zachumlali do deky, dali si teplé ponožky, svetr a teplý čaj a někdy je nám slabo až na omdlení, motá se vám hlava, potíme se, bolí nás hlava nebo dokonce dojde ke zvracení či poruchám vědomí. Pokud je nám horko naše tělo nám dává jasný signál, že potřebuje ochladit a to jak na úrovni fyzické, tak i duševní.
Někdy s výkyvy naší tělesné teploty nesouvisí ani vnitřní ani vnější fyzické faktory, ale projevy našeho duševního rozpoložení. Častý pocit zimy, chladu vede k zamyšlení, že nám v životě chybí radost, příjemné situace a osoby. Je potřeba si začít více věřit a věřit svým emocím, které nás přirozeně navádějí po naší cestě. Pokud u sebe sledujete časté pocení, neustále zvýšenou teplou a horkost v těle – zastavte se. Nadechněte se a veškeré emoce hněvu, vzteku, zlosti a napětí vydechněte. Natlačte tak na pilu životních událostí, naučte se nechávat všemu volný průběh, radujte se z maličkostí a buďte klidní v lásce sami k sobě, i ke světu kolem vás.
Termoregulaci výrazně také pomáhá otužování. Střídavé sprchování teplou a studenou vodou a i v létě saunování.
A samozřejmě pohyb. Jak jen budete moci, buďte venku, čerpejte do sebe letní energii, hýbejte se, sportujte, tancujte, dovádějte, co vám jen síly a energie dovolí.
Pokud se přehřejete na sluníčku zklidněte své tělo v chladnější místnosti, v tichu a odpočívejte. Pijte dostatek vody (ne ledové) nebo ovocné a zeleninové šťávy. Můžete použít i aroma oleje jako je máta, citrón, levandule nebo verbena.
Jaké potraviny nám pomohou udržet termoregulační systém v rovnováze?
Červenec i srpen jsou měsíce, kdy se ve větší míře potřebujeme naučit naše těla přirozeně ochladit a dopřát jim v horkých dnech i potřebný relax.
Je maximálně důležité odlehčit náš jídelníček, konzumovat výhradně vše, co je čerstvé případně lehce tepelně upravené a zařadit v hojné míře zeleninu i ovoce (ideálně lokální), které nás přirozeně ochladí. Úžasné jsou červené či oranžové melouny, citrusy, letní jablka, ostružiny, maliny, broskve, různé ovocné smoothie a šťávy. Ze zeleniny je ideální cuketa, lilek, okurky, rajčata, brokolice, květák, syrová petržel, ředkvičky, mořské řasy, čekanka, fazolky, špenát, zelený salát a samozřejmě různé kombinace jejich šťáv.
V horkých dnech si můžeme také dopřát zakysané mléčné výrobky jako kozí kefír či kvalitní domácí jogurt. Mezi obiloviny, které nás ochladí, patří jáhly, ječmen, žito, ale také je vhodná rýže a kukuřice. Z luštěnin sója, mungo fazolky a klíčky.
Maso doporučuji v horkých dnech úplně vynechat. Vhodnější bude v podvečerních hodinách nějaká ryba a mořské plody. Hlídejte si dostatek minerálů, jako je sodík, vápník, hořčík, zinek a draslík.
A na co musíme dbát s maximální pozorností, je pitný režim. Nejideálnější je samotná voda, nebo třeba i s citrónem a mátou či ovocem. Z čajů je to mátový, kopřivový, meduňkový, šalvějový, rooibos nebo zelený čaj.
Vzhledem k tomu, že termoregulace těla je úzce spjatá s činností jater a lymfatického systému, je dobré si dopřát také čaje na posílení jater a ideálně také lymfatické masáže.
Dopřejte si volna tolik, kolik můžete a užívejte krásných teplých dní.


 
9. ZÁŘÍ – slezina a slinivka
V měsíci září nastává období zklidnění přírody i nás samotných. Po teplých dnech přichází více těch chladnějších a s tím i doba sklizně a niternějšího zamýšlení. Podle čínské medicíny jsou v tomto období nejvíce oslabeny orgány slezina a slinivka.
Z pohledu čínské nebo řekněme spíše z pohledu celostní medicíny jsou slezina a slinivka významnými orgány. Slezina se podílí na obranyschopnosti našeho organismu. Pokud jsme náchylní například na virová onemocnění, značí to energetické oslabení nebo poruchu právě sleziny. Podílí se také na naší vitalitě a chuti do života. Slezina je úzce provázaná se slinivkou, která je důležitým prvkem nejen v trávení, ale má na starosti také všechny sliznice. Symbolizuje lásku, se kterou máme přistupovat k životu.
Jak se oslabení slinivky a sleziny projeví?
Mezi typické projevy patří starostlivost, nadměrné přemýšlení nad problémy bez vyhlídky řešení, tvorba oparů, porucha zažívání, nadýmání, náchylnost k modřinám, únava, snížená imunita nebo i snaha poučovat. Extrémní chuť na sladké nebo naopak absolutní nechuť na sladká jídla.
Jak se dostat do rovnováhy?
Číňané věřili, že vyváženost chutí a stravy je zásadní pro zdraví a psychickou rovnováhu.
Doporučuje se vyhnout bílému cukru a bílé mouce, zmrzlině, čokoládě, živočišným tukům, přepalovaným jídlům a alkoholu. Je vhodné se také v tomto období vyhýbat vlhkému prostředí, jako sauna nebo pára.
Naopak je potřeba do svého jídelníčku zařadit vše, co je přirozeně sladké a to, co nám příroda nyní nabízí. Také pobyt na čerstvém vzduchu a denním světle pomůže zharmonizovat oba tyto orgány.
Z obilovin jsou vhodné jáhly a sladká rýže, ze zeleniny vše, co je žluté, kulaté a co roste nad zemí – dýně, brambory, kukuřičný klas nebo cibule. Čínská medicína také doporučuje k posílení sleziny a slinivky kombinaci obilovin, nejlépe rýže a luštěnin přirozeně sladké chuti.
Tip na výbornou dýňovou polévku najdete zde.
Vnímejme krásy kolem nás, důvěřujme sobě a všemu, co nám přichází do života. Nic se neděje náhodou, otevřeme svá srdce, dovolme se mít rádi a předávejme lásku dál.

 
10. ŘÍJEN – žaludek
V měsíci říjnu začínají výrazně opadávat listy na stromech, všechno sesychá a příroda se chystá na zimu. Zvířátka si chystají zásoby, vlaštovky odlétají do teplých krajin. Sbírají se brambory, houby a uskladňuje se ovoce do sklepa. Lidé tyto principy ve většině případů moc nectí, jedou pořád na plný plyn. Je potřeba začít více respektovat přírodní zákony a najít si čas na odpočinek.
V říjnu je nejvíce oslaben žaludek. Východní nauky vnímají žaludek jako klíč k energii čchi, kterou přijímáme ve větší míře také z potravy. Žaludek je doplňkovým orgánem pro slezinu a slinivku. Strava se dostává do žaludku z dutiny ústní přes zuby. Tak jak zuby připravují stravu pro další využití, jsou takovou kontrolní bránou, která vše roztřídí, tak i v běžném životě je třeba situace, které zažíváme, nejdříve nahrubo zpracovat a až poté je nechat na nás více působit.
Symbolicky představuje žaludek schopnost přijímání a tedy i jistou míru otevřenosti vůči vnějšímu světu. Některé situace v životě těžce neseme, mohli bychom říct, těžce trávíme. Nedokážeme je přijmout a zvládnout.
Jak se oslabení žaludku projeví?
Žaludek je emočně nejcitlivější orgán našeho těla. Proto jakýkoliv stres, který zažíváme, nám postupně oslabuje jeho funkci. Pokud dobře nestrávíme (jídlo, ani myšlenky) začne se po nějaké době projevovat zánět žaludeční sliznice, pokud to přehlížíme (přehlížíme i svoje potřeby) vše se začne více zhmotňovat a objeví se žaludeční vředy. Tito lidé trpí jak na fyzické úrovni, bolestmi a tlakem v oblasti žaludku, tak i na duševní. Ve většině případů si tuto cestu zvolili dobrovolně „chtějí být trpiteli“, chtějí k sobě přitáhnout pozornost a lásku okolí. Je to takové volání o pomoc.
Pokud trpíte častým nadýmáním, pálením žáhy, zvýšenou kazivostí zubů, paradentózou nebo jen drobným krvácením dásní, zaměřte se na vaši psychiku a zharmonizujte si žaludek. Tohle vše totiž bývá prvním varovným signálem.
Jak se dostat do rovnováhy?
Abychom měli zdravě fungující žaludek, je potřeba ke zdravé stravě s láskou pohlížet jak na sebe samotné, tak i na vše kolem nás. Zastavme se a položme si otázky: „Nahlížím na sebe a okolí s láskou? Vidím v sobě a ostatních lidech převážně to dobré? Vysílám a přijímám dominantně lásku a radost? Žiji v harmonii?“ … pokusme se vidět svět z té milejší strany a naše trávení nám to s láskou vrátí.
Co se týče té fyzické části (stravy), pro oslabený žaludek je nejdůležitější snídat, nejlépe mezi 7-9 hod., kdy má žaludek nejvíce energie a je potřeba se také zaměřit na to, co jíme a jak to jíme.
Co tedy jíst?
Cokoliv, co nám přirozeně rozžehne pomyslný trávicí oheň na celý den. Nejvhodnější jsou obilné kaše – kukuřičné, jahelné, ovesné, pohankové, rýžové – nebo teplé polévky (ano, i po ránu ). Káva, která rozžehne náš trávicí oheň velice uměle (jako benzín nalitý do ohně), nebo naopak sýry, jogurty, určité typy ovoce, které nás ochlazují a zvlhčují (mokré dřevo nechytne), nám z dlouhodobého hlediska výrazně škodí.
Jak na kukuřičnou kaši? Inspirujte se zde
Z luštěnin zařaďme více hrách či cizrnu. Pro lepší trávení je vařme s kořením jako je saturejka, kmín, majoránka či trochou mořských řas.
Zeleninu můžeme začít pomalu lehce prohřívat, ideální je v tomto období dýně, kedlubna, mrkev a všechna zelenina přirozeně sladce chutnající. Typické studené saláty se pokusme s nastávajícím chladným počasím udržovat na hranici minima. Nejlepší ovoce pro toto období jsou čerstvé hrušky a sladká jablka, s přibývajícím chladem je vhodné sušené ovoce a v menším množství (obsahuje velké množství energie).
Další vhodné potraviny a další doporučení jsou shodné jako u posílení sleziny a slinivky.
Z bylinek je vhodné použít na posílení žaludku a celého trávení měsíček, řepík, kopřiva, zeměžluč či pelyněk nebo jejich vzájemnou kombinaci.
Jak jíst?
Opravdu v klidném prostředí, bez televize, bez počítače, nejlépe tak, abyste se mohli soustředit na jídlo, na jeho chutě, barvy, vnímat reakce svého těla. Udělat si z každé konzumace jídla klidný rituál. Sebelepší strava, kterou ale sníte ve spěchu a stresu, Vám nepřinese žádný užitek – naopak.
Mějme se rádi, vypěstujme v sobě do nejdůležitější semínko sebelásky a plňme si každý den své vnitřní touhy.

 
11. LISTOPAD – plíce
Listopad – měsíc, kdy se vyskytují první ranní mrazíky, listí ze stromů výrazně opadává a příroda se utišuje. Stahují se k nám vrány a my máme potřebu být více doma.
V tomto období bychom se měli více naučit hospodařit s naší energií, stejně tak, jak to můžeme sledovat v přírodě. Začínají se více projevovat deprese, strachy a špatná nálada. Podle čínské medicíny je elementem podzimu kov a z orgánů ke kovu přiřazujeme právě plíce v listopadu, tlusté střevo v prosinci.
Jak se oslabení plic projevuje?
Mezi typické projevy patří nemožnost se nadechnout, dušnost, kašel, výrazná únava, bušení srdce, vysychání pleti, i těžší onemocnění, jako astma a zápal plic. Pokud máte zahleněné plíce, máte zanesená a zahleněná střeva. Na úrovni duševní je to neschopnost nebo nechuť komunikace a smutná nálada.
Jak dostaneme plíce do rovnováhy?
V této době bychom měli chodit spávat brzo a vstávat s východem slunce. Je důležité shromažďovat naši duševní i fyzickou energii, která bude potřebná v zimních měsících. Sledujme, jak to dělá příroda, ve které už nic nepučí, ale naopak se vše stahuje do země. Shromažďuje si potřebnou vodu ke kořenům stromů. Stromy pouští své listy a uchylují se do svého nitra.
Pozornost směřujme na nás, ne na vnější svět. I přes to, že venkovní počasí nás už neláká ven, je potřeba často pobývat venku, vyhýbat se zakouřenému prostředí a nočním aktivitám. Plíce souvisí s dýcháním, je proto vhodné zařadit nějaké dechové techniky. Ne nadarmo se říká, že bez dechu není života.
Na duševní úrovni charakterizují plíce schopnost naší otevřené komunikace, toleranci, umění čistě přijímat i dávat a svobodu se nadechnout. Někdy je těžké určité situace skutečně „rozdýchat“. Astma je typické nerovnováhou mezi dáváním a braním. Astma nás dusí, i když je kolem pro všechny vzduchu dost.
Je potřeba se naučit přijímat = možnost volně se nadechnout do celých plic a dávat = čistě vydechnout to krásné v nás.
Jaké potraviny nám pomohou posílit naše plíce?
K podzimu patří sucho, proto je vhodné zařadit více potravin, které nám dodají tělesné šťávy. Z obilovin je ideální natural rýže, oves a tzv. Jobovy slzy. Z luštěnin nejvíce hnědá čočka, bílé fazole a tofu.
Jako zelenina je vhodná například bílá ředkev, bílé zelí, kedlubna, pórek, mrkev, kvašená zelenina, cibule, křen nebo česnek. Z ovoce hruška, hrozny, jablka, sušené švestky, meruňky a datle. Koření, které nás zahřeje – skořice, fenykl, anýz, kmín, lékořice, koriandr nebo zázvor.
Jsou vhodné houby, vlašské ořechy, med, mátový a šípkový čaj, a obecně čaje, které posilují plíce a průdušky – jitrocel, mateřídouška, měsíček, plicník, přeslička, kopřiva, rdesno ptačí, řebříček. Taktéž nám pomohou výtažky z bylin jako je lichořeřišnice nebo echinacea. Na podporu odkašlávání je vhodná i lékořice. V lidovém léčitelství se doporučovalo žvýkat kořen puškvorce.
Mléčné výrobky se snažíme až do jara úplně vypustit, vnáší do těla chlad a zahleňují nás, stejně tak bílá mouka. Vyřaďte kávu (kromě obilné) a černý čaj. Zvyšte příjem potravin bohatých na přírodní vitamin C a hořčík, který uvolňuje stáhnuté průduškové svaly.
Jak na nachlazení a chřipku si můžete přečíst v tomto článku.
Naučme se s láskou přijímat vše, co nám život přináší a z důvěrou a otevřeností předávat vše dál. Svobodně dýchejme a užívejme náš život.

 
12. PROSINEC – tlusté střevo
Prosinec je pro všechny z nás obdobím předvánoční atmosféry, kdy jsme čím dál více napojení na svoje nitro. Konec roku je takovým zvláštním až spirituálním časem, zhodnocujeme celý uplynulý rok a těšíme se, co nám ten nastávající přinese.
Podle čínské medicíny je v prosinci nejvíce ohroženo tlusté střevo, které je stejně jako plíce elementem kovu. Z fyzického hlediska, je zakončením našeho trávicího systému a stará se o odvádění „odpadů“ z těla. Je tedy na místě, aby bylo neustále čisté a správně fungovalo. Z hlediska psychiky je tlusté střevo místem našeho podvědomí, našich nejhlubších obav, strachů a stinných stránek.
Jak se projevuje oslabení tlustého střeva?
Oslabení se nejprve projevuje zejména zácpou, průjmem nebo kručením ve střevech. Posléze se může přidat i oslabení imunity (tlusté střevo je největším orgánem naší imunity, již naši předci říkali, že imunita sídlí právě ve střevech – je to až 70 %). Jelikož tlusté střevo souvisí se sliznicemi v těle, jeho oslabení je projevuje také ve formě častých rým, viróz nebo i krvácením z nosu.
Tlusté střevo je zmenšeninou našeho těla, je to soustava, která stimuluje celý organismus. Každý úsek stimuluje určitý orgán a proto, když je některý z úseků tlustého střeva zanesen, odrazí se to ve funkčnosti daného orgánu a dochází ke vzniku onemocnění.
Tlusté střevo předává skrze svoji stěnu látky do těla. Čisté a zdravé střevo předává vitamíny, vodu a soli do krve a vyživuje náš organismus. Funguje to tak i se zaneseným střevem, do těla se pak dostávají látky, které nás oslabují. Veškeré nečistoty jsou poté odváděné kůží ve formě ekzémů nebo různých pupínků a akné.
V neposlední řadě je projevem i častá únava, podvýživa organismu (a to i u osob obézních), bolesti hlavy, migrény, bolesti v oblasti bederní páteře nebo opary na dolním rtu.
Jak se dostat do rovnováhy?
Nejúčinnější je detoxikace tlustého střeva, ať už v podobě tzv. klystýrů (výplachů střev), které mají svůj základ již po tisíciletí ve všech kulturách, tak i ve formě pravidelných půstů (kdy pijeme pouze vodu) nebo odlehčovacích dní (kdy jíme třeba jen ovoce, rýži nebo pijeme pouze čerstvé ovocné/zeleninové šťávy).
Je také velice důležité zaměřit se na naši psychiku. Začít si být sami sebe vědomí. Vnímat naše potřeby a naplňovat je v našich životech. Hledat odpovědi sami v sobě, místo „tam“ venku. Mnohdy jsou právě informace a normy zvenčí příčinou toho, že máme pocit, že selháváme (a selhávají i naše střeva). Tlusté střevo je naší temnou stránkou a je potřeba ho prosvítit světlem naší duše. Je potřeba vzít odpovědnost sami za sebe do svých rukou.
Jaké potraviny nám pomohou posílit tlusté střevo?
Nejdůležitější pro fungování zdravého střeva je dostatek vlákniny, zeleniny, ovoce a vody. Zlatým pravidlem je nekombinovat velké množství surovin v jednom jídle a udržovat dostatečnou pauzu mezi jídly. Pokud tomu tak není, potrava ve střevech zahnívá, jsme nafouknutí, unavení, je nám těžko a trpíme nadýmáním.
Z obilovin je vhodná rýže, rýžové otruby, oves nebo pohanka. Z luštěnin je vhodná černá čočka a žluté sójové boby. Důležitá je i zelenina jako je česnek, který je od pradávna používán jako vypuzovač střevních parazitů, cibule, pórek, zázvor, černá ředkev, kysané zelí nebo růžičková kapusta. Z ovoce jablka, hrušky, kaki, kokosový ořech a fíky. Vhodné jsou téměř všechny druhy ryb (v tomto období připravujeme se zahřívajícím kořením) a tučnější masa, jako je vepřové.
Vhodné jsou také vlašské ořechy (pozor na množství, jsou hůře tráveny), jedlé kaštany, med či usušené lesní houby. Z bylinek, které podporují trávení, doporučujme zejména kmín, fenykl, anýz a zahřeje nás i muškátový oříšek (ve větším množství působí jako opiát, pozor tedy i tady na jeho množství). Dále je výborný plicník lékařský, který je doporučován na uklidnění střev při průjmech, stejně tak jako skořice. Mléčné výrobky až do jara vypouštíme, vnáší do těla chlad a zahleňují nás. Obzvláště, pokud máme zanesená střeva.

 
A JEŠTĚ JEDNA PRÉMIE NAKONEC ;O)
* lunární kalendář zdraví a krásy http://cz.rhythmofnature.net/lunarni-kalendar-zdravi-a-krasa, který vám ukáže podle astrologie a postavení luny v konkrétním znamení co je zrovna dnes vhodné udělat- umýt/nemýt vlasy, zajít k holiči, nabarvit si vlasy, jít/nejít k zubaři, použít nějakou pleťovou masku, kdy je vhodné začít hubnout, kdy nepodstupovat operační zákroky, a spoustu dalšího...
* lunární kalendář pro dům a zahradu http://cz.rhythmofnature.net/lunarni-kalendar-dum-a-zahrada, který vám poradí, kdy je nejlépe zalévat, hnojit, bojovat s plevelem, sázet a sklízet, ale i kdy se nejlépe vypere prádlo, kdy vymalovat byt a kdy větrat a kdy raději ne...