Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masáže blahodárné

1. 1. 2011

Jak se stát osobním masérem

Masáž je stará jako lidstvo samo. Samotné slovo masáž má prapůvod v arabském slovíčku "mas", které znamená hníst, třít. A tak, aniž by si to naši předkové uvědomovali, bolavá místa si mačkali, třeli a hladili. Masáže stejně jako další podpůrné léčebné a relaxační aktivity podléhají určitým módním trendům, každá doba má své oblíené druhy. Už dávno to není jen ona klasická relaxační masáž, globalizace přináší do našich končin nové trendy i z mnoha vzdálených a exotických končin.
Dnes získávají oblibu masážní procedury, u nichž je kladen velký důraz na působení léčebených účinků nejen na samotnou fyzickou stránku člověka, ale i tu duševní. Proto se používají suroviny, které obsahují léčivé a aromatické látky navozující příjemné pocity – jedná se například o med, kokos, kávu. Oblíbené jsou stále i thajské masáže, do módy přichází aňkování, masáž lávovými kameny, lymfodrenáž, aroma masáž, vodní masáž nebo třeba havajská technika Lomi-Lomi. Jakousi perlou mezi moderními masážemi je horká čokoládová masáž.

Erotická masáž upevnňuje vztahy
Sexuálně stimulovat partnera můžete mnoha způsoby, přičemž na některé obzvláště citlivé a aktivní jedince působí i jemný dotyk prstů. Vyzkoušejte následující techniku. Navoďte příjemnou atmosféru pomocí tlumeného světla a vůně (svíčky, vonné tyčinky). Posaďte se čelem k partnerovi a požádete ho, aby zavřel oči. Pod mírným tlakem krouživými pohyby konečků prstů ve směru hodinových ručiček hlaďte jeho obličej. Začněte u spánků, promasírujte je naobou stranách, konečky prstůpostupně přejeďte na čelo, nos, tváře, ústa. Dotkněte se ušních lalůčků a protřete je. Používejte krouživé pohyby a sledujte reakce partnera, jeho dech. Pokračujte až na krk a přitom se ho jemně nepřestávejte dotýkat. Konečky prstů opisují dráhu všech vašich pohybů. Vraťte se na obličej, krouživými pohyby promasírujte temeno hlavy, probírejte jeho vlasy. Nebojte se použít palce, dotknout se dlaní, fantazii se meze nekladou. Zakončete nečekaným a sladkým polibkem. Tahle noc by mohla být ještě dlouhá...

Masáž miminek
Dotýkání a hlazení miminek patří mezi nejdůležitější prvky komunikace, která utužuje pouto mezi rodiči a dítětem již od narození. Záměrně se mluví o rodičích, neboť ani otec by se neměl vzájemnému poznávání vyhýbat. Masáž pomáhá vytvářet důvěru, porozumění, ale je účinná i při léčení některých zdravotních obtíží – např. nespavosti, bolení bříška, hyperaktivitě ... Při masáži je dobré navodit příjemnou atmosféru (např. relaxační hudbou), vytvořit komfortní prostředí (teplota pokoje) a nikam nespěchat. Jakoukoliv nervozitu jednoho z rodičů miminko okamžitě pozná a masáž si neužije ani ono samotné, ani vy. Používají se různé druhy dětských olejů a přípravků, které se nejdříve předehřejí v dlaních. Samotné masírování je vlastně pouze jemné hlazení konečky prstů. Ideální je vyzkoušet masáž v některém z mnoha nabízených kurzů nebo pod odborným dohledem.

Horká čokoládová masáž
Čokoláda (kakao) obsahuje pro lidský organinsmus mnoho užitečných a aromatických látek. Uvolňuje v mozku endorfiny a serotonin, díky kterým navozuje u jedince pocity štěstí a zbavuje ho úzkosti. Po masáži se člověk cítí uvolněně a svěže, čokoláda pomáhá regeneraci svalů a pokožde dodává svěží vzhled. Kvůli nepraktičnosti a náročnosti přípravy čokoládového masážního krému začaly farmaceutické firmy vyrábět speciální praktické sady. Nemají tak výrazný čokoládově-krémový vzhled (který může i odrazovat), ale obsahují stejné léčivé a aromatické látky. Pravou čokoládovou masáž tvoří 3 fáze – čokoládový peeling, masáž horkým čokoládovým krémem a relaxace v čokoládovém zábalu.

Masáž horkými kameny
Velmi příjemná a žádaná masáž. Lávové kameny jsou předehřáty na příjemnou teplotu, pokládají se na pokožku. Teplo pomalu a příjemně postupuje celým tělem.

Hydromasáž
Masážní vany a sprchy se stávají běžnou součástí domovů. Působení vodního proudu má příjemné účinky na regeneraci pokožky. Oblíená je také perličková koupel.

Baňkování
Prastará metoda známá z Číny využívá baněk, které se pokládají na lidské tělo. Vytvoří se podtlak a ten vtáhne kůži dovnitř baňky. Dochází k velkému prokrvení postiženého místa nebo reflexního bodu. Baňkami se dá také masírovat.

Lymfodrenáž
Lymfatická masáž používá techniky pomalého a postupného hnětení za účelem podpory toku lymfy a odstranění toxických usazenin v tkáních. Pomáhá také proti celulitidě nebo osobám s náročným zaměstnáním, kde jsou nadměrně zatěžovány končentiny.

Havajská masáž Lomi-lomi
Pochází z Havajských ostrovů a je vyhledávána pro výborné relaxační a terapeutické účinky. Využívá se rytmických pohybů prstů, dlaní, předloktí a loktů.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář