Ořechy jako přírodní dezinfekce
10. 1. 2012
Listy ořešáku mají antiseptické vlastnosti.
Zkušení zahrádkáři je nepřidávají do kompostů, protože v něm znesnadňují roli mikroorganismů.
Důležitá je protizánětlivá schopnost listů, které obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou.
Nálev z listů dezinfikuje, používá se jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, omývá se jím akné, záněty kůže a opruzeniny.
Naše lidová medicína ho doporučuje k zastavení krvácení třeba při zánětech trávicího ústrojí se sklonem ke kapilárnímu krvácení.
Ořešák se též přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář